Inför översiktsplan-remissen

Här är min nuvarande utgångspunkt inför skrivandet av ett remissvar till Göteborgs nya ÖP. Jag inriktar mig på trafikens klimatpåverkan i en stad där såväl budget som miljö- och klimatprogram nu anslutit sig till 1,5-gradersmålet. Då är ett starkare cykelperspektiv viktigt. Idag är det högst tveksamt om vi får släppa ut koldioxid i mer än några få år till. Det måste få konsekvenser för vår nya ÖP.

Tanken med att publicera denna text tidigt är att jag vill ha reaktioner från er så att jag kan göra förbättringar (vilket jag gör löpande), men också att andra som skriver remissvar kan läsa och fundera över det perspektiv jag tar upp. Den som vill får fritt använda material härifrån.

Göteborg informerar om det nya ÖP-förslaget och hur man kan lämna synpunkter i Dags att granska ny översiktsplan. Där finns också länken https://oversiktsplan.goteborg.se/ som går direkt till den digitala planen i sin helhet. Den innehåller bl.a. en karta där man kan zooma djupt samt tända och släcka lager så att man ser precis det man är intresserad av. Remissvar ska vara inne senast den 28 juni 2021.

Som ni säkert redan räknat ut är ÖP en förkortning för översiktsplan.

Inskickat den 21 juni
Jag har nu mejlat mitt remissvar till SBK efter att det utvecklats här med hjälp av inkomna kommentarer och eget bearbetande. Tack för all hjälp!

Samtidigt har jag raderat utkastet som fanns nedan och hänvisar nu till det färdiga remissvaret som finns på Mitt remissvar till ny ÖP. Men slutordet fick få stå kvar:

Slutord
Cykeln behöver milperspektiv. Pendlingscykelnätet behöver planeras tidigt så att det kan öka sin kapacitet kraftigt när det behövs, samtidigt som det lämnar mesta möjliga yta i övrigt till gående, vistande och lokalt långsamcyklande i alla åldrar. Vi ska naturligtvis bygga ut staden och kollektivtrafiken, men det får inte försvåra för folk att i första hand välja cykeln för sina vardagsresor – även på lite längre avstånd. Ju fler hinder, omvägar och konflikter som våra få men viktiga pendlingscykelbanor får, och ju längre vardagsavstånd samhället vänjer oss vid, desto fler kommer förstås att välja motoriserat och därmed betydligt mindre hållbart resande.

Det här inlägget postades i Dokument, Förslag, Miljöpåverkan, Stadsutveckling. Bokmärk permalänken.

2 svar på Inför översiktsplan-remissen

  1. Annika skriver:

    Hej!

    Du missar väl inte Naturskyddsföreningens arrangemang om cykling i morgon torsdag kl 19? Då är du välkommen att ställa dina frågor om cykling och nya ÖP:n.

    https://www.facebook.com/events/279062937092998/
    Möteslänk: https://us02web.zoom.us/j/89110570128

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *