Vänd cykelsymbolen rätt

Vid ett vägarbete nära Järntorget i Göteborg delades cyklister och gående upp med följande skylt.

GC-skylt för omledning vid Järntorget

Omledningsskylt för GC i riktning mot Järntorget. Målet anas mellan träden.

Men det är något förvirrande över skylten. Den gör liksom mentalt motstånd. Varför?

Det tar bara några millisekunder för oss att avgöra om en cykel är riktad åt höger eller vänster. Det går automatiskt och utan ansträngning. Vi har också en tendens att helt omedvetet göra som andra gör, och denna cykelsymbol är inte bara riktad åt höger, den är även placerad på högra sidan av skylten. Cykeln har tydligt valt sida, verkar det som. Den spontana reaktionen blir därför att bara följa efter åt höger.

Allt vore enkelt om det inte var för pilen. För den pekar åt motsatt håll. En sådan komplikation måste tolkas av vårt betydligt långsammare medvetande. Vi måste bekämpa vårt förstaintryck med hjälp av mental analys. Då krävs det att vi riktar vår uppmärksamhet mot skylten och tänker till. Det blir inte av om vi är upptagna av något som är intressantare.

Dessutom har skylten två pilar som är riktade åt olika håll. Vi måste avgöra vilken pil som gäller oss. Det är ingen konst när vi sitter vid skrivbordet och analyserar bilden i lugn och ro. Men ute på stan där många saker konkurrerar om vår uppmärksamhet bör skyltars utformning vara mera intuitiv. Då måste utformaren undvika motsägelser och risker för sammanblandningar.

Därför föreslår jag att cykeln på denna skylt dels vänds, och dels flyttas till den sida där man faktiskt ska cykla. Och samla allt som har med cykling att göra på cykelsidan och allt som rör gående på gångsidan. Jag tror att det krävs om skylten ska fungera intuitivt.

GC-skylten och mitt förslag till ändring

Skylten som jag såg den, och till höger som jag tycker att den borde se ut.

Men medger regelverken att man vänder cykelsymbolen, eller måste den alltid ha en standardriktning? Jag var på väg att fråga Transportstyrelsen om det, men det räcker faktiskt med att titta på deras egna bilder på vägmärken:

F34 Vägvisare

F34 Vägvisare

F37 Avståndstavla

F37 Avståndstavla

Tillägg 10/9: Vissa gör konsekvent rätt
Det pågår ett vägarbete i korsningen Sprängkullsgatan / Parkgatan som har minst sex skyltar för att leda gående och cyklister förbi arbetsplatsen. Här finns både höger- och vänstervända cykelsymboler, men de är konsekvent vända åt det håll man ska cykla. Bravo!

Finns det en standard som vissa inte följer, eller beror det på varje entreprenörs ambition om cyklisten på skyltarna vänds att cykla åt rätt eller fel håll?

Tillägg 21/10: Ännu ett bra exempel
Så här var det skyltat på Skånegatan utanför Göteborgs polishus:

Bra gc-skylt på Skånegatans cykelbana

Denna skyltdesigner låter alla uttrycksmedlen samverka.

Det här inlägget postades i Beröm, Förslag, GC-separering, Kognition, Motstridigt, Skyltar o symboler, Vägarbete. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *