Trottoarcyklare 2

Den 18 juni 2014 gjorde jag en ny räkning av trottoarcyklare på Avenyn i Göteborg. Precis som vid min undersökning 2012 satt jag på restaurang Bryggeriet på Avenyn nr 3 och räknade medan jag åt lunch.

Mätningen
Vädret var soligt med behaglig sommarvärme som det brukar vara strax före midsommar. Jag observerade cykeltrafiken på Avenyns bägge sidor. Mellan kl 11:43 och 12:15 passerade 124 cyklister varav 4 cyklade på trottoaren och övriga 120 på gatan som sig bör. Resultatet blev alltså 3% trottoarcyklare, exakt samma som vid mina tre mätningar 2012.

Funderingar
Intressant att siffran är så stabil. Det är uppenbart att en överväldigande majoritet av cyklisterna anser att det inte är någon bra idé att välja trottoaren, åtminstone inte när alternativet är så bra som här. Men tre procent tycker uppenbarligen annorlunda. Och tre procent är tillräckligt för att irritera gående och ge oss cyklister som grupp ett dåligt rykte, vilket jag beskrev i den första artikeln.

Det skulle vara intressant att få veta varför trottoarcyklarna inte gör som vi andra:

  • Är de rädda för trafiken på Avenyns körbana trots att den är så beskedlig? Vi talar om personer som alla var vuxna.
  • Väljer de bara omedvetet samma väg som de tar när de går till fots? De kanske inte tänker på att de cyklar, utan upplever sig helt enkelt som gående. Trafikpsykologen Sören Nordlund har beskrivit detta fenomen närmare.
  • Eller ser de trottoaren som genare eller bekvämare än att cykla rätt väg? Värderar de i så fall den egna vinsten högre än den brist på respekt som de visar alla andra? Kanske har de en reducerad känsla för reciprocitet. Kanske rycker de på axlarna åt kommunens alla investeringar i att separera cyklister och gående.

Det är dock värt att notera att man får korsa en trottoar på cykel – om man inte orsakar olägenhet för de gående.

Tillägg 10/10 2018
Idag räknade jag åter trottoarcyklare på Avenyn, sittande på samma lunchrestaurang. På 30 minuter kom 76 cyklister varav 2 på trottoaren. Av dem var en brevbärare. Det blev 2,6%, alltså ca 3%, precis som vid alla tidigare mätningar. Men ska man verkligen räkna brevbäraren? Om inte, blev det bara 1,3%. Alla övriga cyklade u.a.

Det här inlägget postades i Beteende, GC-separering, Mätning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.