Är trafik likamed bil?

Idag hade jag anledning att kolla upp bötesbelopp för körning mot rött ljus inför en kommande artikel. Polisens webbplats (gammal och ny adress) säger så här om det:

Från Polisens webbplats, besökt 19 januari 2015.

Från Polisens webbplats, besökt 19 januari 2015.

Men gräver man djupare, framgår det att 3 000 kr bara gäller motordrivet fordon utom moped klass II. För cykel, moped klass II och hästfordon är beloppet hälften. Och samma gäller fler av raderna i listan.

Alla tänker inte på att cyklar också är fordon, och att de ofta används till lika viktiga resor som bilar. Att de är tystare, hälsosammare och tar mindre plats borde inte vara skäl för uteslutning från begreppet trafik. Glömmer vi cyklar kan vi lika gärna glömma bilar.

Tillägg 30/1: Anmälan till polisen
Den 19 jan strax efter lunch anmälde jag bristen med ”Kört mot rött ljus” till Polisen. På kvällen när jag skulle skriva mitt blogginlägg upptäckte jag att flera bötesbelopp hade samma brist.

Den 26 jan såg jag att polisens sida hade ändrats lite, troligen den 22 jan. Då hade en parentes tillkommit på raden: ”Kört mot rött ljus (gäller ej cykel/moped klass II/hästfordon)”.

Jag anmälde då att det fanns flera belopp som inte gällde cyklar och föreslog antingen två beloppskolumner eller att inledningen anger att denna sida bara gäller motorfordon utom moped klass II. Helst skulle det då också finnas en hänvisning till en annan sida där vanliga bötesbelopp för cyklar mm kunde anges.

Polisens webbplats tillhandahåller även dokumentet Brott mot trafikordningen i skannad form med detaljerade uppgifter om många böter. Dokumentet är nog senast reviderat 2006 och verkar vara föråldrat. Där finns t.ex. böter för cykelöverfarter men inte för cykelpassager. Det begreppet fanns inte 2006 men är i stort sett den enda korsningstyp vi har idag. Skannade dokument är tyvärr inte heller elektroniskt sökbara. Jag tog upp även det i min anmälan den 26 jan och hoppas nu på ett svar eller en justering.

Tillägg 29/10: Ändrad URL samt Körkort onlines bättre sida
Mer verkar inte hända med min anmälan. Adressen till deras sida har ändrats lite, och jag har lagt till nya adressen i texten ovan. Men Körkort online erbjuder en egen sida med bötesbelopp som verkar vara i bättre skick.

Det här inlägget postades i Lagmakten, Ljussignaler, Organisationer, Väntar förgäves. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *