Cykla ifrån coronan!

Glöm inte bort att fysisk aktivitet förbättrar immunförsvaret, skriver Bo Kjelltoft på GP fria ord. Där förklarar han hur beroende vårt lymfsystem är av att vi rör på oss. Jag tänker osökt på vardagscykling och att samhället bör byggas för det.

Många cyklister, Örgrytevägen vid Focus

Här stärker vi vårt immunförsvar – som en ren bonus.

Bo Kjelltoft har jobbat i 30 år vid Medicinsk Teknik på Sahlgrenska sjukhuset. Hans insändare i GP finns här.

Fragment ur insändaren
Vårt lymfsystem är en viktig del av kroppens skydd mot infektioner. Blodet cirkulerar med hjälp av en pump (hjärtat) medan lymfan saknar en pump. Istället pumpas lymfan runt när våra kroppsmuskler spänns alternativt slappnar av. Det positiva i att vara i rörelse och att motverka stillasittande är viktigare i dessa coronatider än någonsin för vårt immunförsvar.

(Se även Lymfatiska systemet på Wikipedia.)

Min kommentar
Precis! Och det är så otroligt många fler fördelar som kommer av att man rör på sig i vardagen. Läkaren och författaren Anders Hansen har tagit upp flera av dem som handlar om fysisk och psykisk hälsa samt åldrande.

Samhället borde sträva efter att så många som möjligt får förutsättningar att gå, cykla eller elcykla till jobbet, skola, affären mm. Då skulle vi kunna göra både oss själva, miljö och klimat en stor tjänst av bara farten. Några vill inte, men de som vill borde inte hindras av samhällsstrukturen.

Tyvärr har vi länge låtit utvecklingen leda oss i motsatt riktning. Den har gett oss större avstånd, mer resande, längre transporter och ökande klimatpåverkan trots förbättrade fordon. Den har samtidigt fått oss att röra på oss allt mindre. Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), Karolinska Institutet och Göteborgs universitet varnar för följderna av vår allt större brist på fysisk aktivitet. Se t.ex. GIH om Försämring av konditionen i den svenska arbetsföra befolkningen.

Det här inlägget postades i Förslag, Miljöpåverkan. Bokmärk permalänken.

2 svar på Cykla ifrån coronan!

 1. Annika Andebark skriver:

  Vilken bra artikel!!

  Kan även tipsa om Patrik Grahns arbete med miljöpsykologisk inriktning. https://www.youtube.com/watch?v=H1gORwL5_R4&feature=youtu.be

  • admin skriver:

   Vad roligt att du uppskattade artikeln! Vi får tacka Bo Kjelltoft som levererade den tändande gnistan.

   Patrik Grahn rekommenderade en timmes dagsljus varje dag. Det får jag om jag lägger ihop cykling till och från jobbet plus det jag rör mig ute lunchtid. Känns så bra. Bävar för att bli pensionär och inte tvingas ut i ur och skur. Då riskerar hela korthuset att rasa. Man får verkligen kämpa emot …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.