Mässan annekterar gångbanan

Svenska Mässan i Göteborg möter stans fotgängare med gult vårblomster. Blommorna är fina, men omtanken om de gående göteborgarna är blandad med smolk.

Mässan annekterar gångbanan

Cykelbanan med cykelsymbol och den plattlagda gångbanan utanför Svenska Mässan nära Lisebergs entré.

Den välmenta gesten har i sin iver svept bort själva gångbanan. De gående trängs helt och hållet ut i cykelbanan.

Den här leden trafikeras av många gående och cyklister. Både Gbgcyklaren och jag har uttryckt förhoppningar om att den ska breddas i samband med områdets stora förändringar vid bygget av Gothia Tower nr 3. Det skulle den verkligen behöva. Vad den inte behöver är ytterligare strypning.

Med största säkerhet har lådorna flyttats lite därför att platsen där de stod innan behövdes för någon fordonsrörelse. Fanns det då ingen annan plats att ställa dem på under tiden? Tja, döm själva:

Mässan annekterar gångbanan

Gångbanan som nu är blockerad av Mässans bastanta blomsterlådor. T.v. syns delar av deras ”bakgård”.

Svenska Mässans ”bakgård” som breder ut sig till vänster på bilden ovan står nästan alltid öde. Ordet impediment ligger nära tillhands. Om man granskar varje vrå av denna yta, kan man då verkligen dra slutsatsen att bästa stället att ställa blomsterlådorna på är mitt i gångbanan? Hjälp mig att förstå hur man kan komma till den slutsatsen.

För det kan väl inte vara så att markeringen av gångbanan är så luddig så att inte ens Svenska Mässan med sina utmärkta förutsättningar för lokalkännedom märker att de ställt lådorna mitt i gångbanan? Teorin om att asfalt för cyklister och plattor får gående är en bra metod att tydliggöra banor får sig i så fall en rejäl knäck, se Ett vitt streck gör skillnad.

17/4: E-brev till Svenska Mässan
Jag skickade direkt följande e-brev till Svenska Mässan:

Jag ber er vidarebefordra detta brev till rätt person samt meddela mig vem som tar hand om det.

Några av era blomsterlådor utanför lastbilsinfarten mitt emot Lisebergs stora entré har flyttats ut mitt i gångbanan. Den är för smal även när den är fri. Nu tvingas alla gående ut i cykelbanan.

[bild, samma som bild nr 1 här i artikeln]

Eftersom den här leden ständigt trafikeras av många både gående och cyklister, ber jag er att genast flyttar de lådor som hindrar trafiken.

 

Tillägg 22/4: En liten förbättring
Idag, första dagen efter påskhelgen, har blomlådorna flyttats en aning. Vissa inkräktar nu mindre, medan andra har gjort närmanden.

Mässan möblerar om en gnutta

Blomlådornas nya lägen fr.o.m. idag samt min markering av var gångbanans kant går.

Jag skickade därför följande påminnelse till Svenska Mässan:

Hej igen!

Idag har blomlådorna flyttats en aning, men det kan knappast ha varit för att befria gångbanan. Den är fortfarande till största delen belamrad. Kanske har ni ännu inte vidarebefordrat mitt förra brev från den 17/4 till rätt person. Jag har i alla fall inte hört något från er om det.

På följande bild från idag har jag ritat in glasskivor som ska illustrera hur mycket lådorna nu skär in i själva gångbanan.

[bild, samma som ovan]

Som ni kan se är det omöjligt att ta sig förbi med barnvagn, gå i bredd, gå om eller mötas där utan att hamna i cykelbanan. Om det tar tid innan ni kan göra gångbanan fri, erbjuder jag mig gärna att som ett första steg ta med en sekatör och kapa den jättelånga kvast som sträcker sig nästan ända ut i cykelbanan. En sax i bilden visar ungefär var det är lämpligt att klippa den grenen.

Var vänlig och vidarebefordra detta snarast till rätt person. Meddela mig samtidigt vem som tar hand om ärendet och om det är ok att jag för trafikanternas bästa kapar den hindrande grenen under tiden.

Tillägg 23/4: Befrielse!
I morse flyttades alla blomlådor bort från gångbanan. Nu kan man passera ostört igen. Och när jag kom hem låg ett e-brev från Hotel Gothia Towers fastighetsavdelning i inkorgen:

Vi har flyttat blomkrukorna idag på morgonen. Vi beklagar att dessa har kommit ut i gångbanan det skall inte vara så.

Slutet gott, allting gott. Och det blev dessutom snyggare!

Tillägg 30/4: Blomlåda åter på gångbanan

Mässan blockerar gångbanan igen

Nu står åter en blomlåda i gångbanan.

Nähä, det var inte slut än. Igår hade en av de snyggt uppradade blomlådorna åter flyttats ut i gångbanan. Inte den som stod närmast infarten, utan nästa låda av någon oförklarlig anledning. Idag fick jag därför än en gång skriva till Mässan:

Nu har det hänt igen. Jag tror att någon i organisationen måste få sig en genomgång på plats för att bli medveten om den allmänna gångbanan, hur den går och att den inte får blockeras.

Jag tror även att Trafikkontoret behöver ta sig en funderar på hur gångbanan ska utformas så att alla kan se att den finns.  Nuvarande diskreta avgränsning verkar inte fungera.

Den ansvarige på Mässan sa att han redan upptäckt lådan och beordrat dit en gaffeltruck. Ordningen blev snabbt återställd. Troligen hade någon på Gothia Towers-bygget aningslöst knuffat blomlådan åt sidan. Mässan kommer att tala med byggarna om saken.

Det här inlägget postades i Åtgärdad, Förslag, Organisationer. Bokmärk permalänken.

6 svar på Mässan annekterar gångbanan

  1. Gbgcyklaren skriver:

    De där blomlådorna är alltid lika irriterande. De har alltså flyttats ännu längre ut på gångbanan nu? Kanske tror de som placerat dem där att cykelfilen närmast gångbanan är själva gångbanan. Jag minns att du tog upp det i ett tidigare blogginlägg. Den heldragna linjen mellan cykelbanans båda färdriktningar kan vara förvirrande.

  2. Erik Sandblom skriver:

    Som vanligt ett bra inlägg med tydliga foton!

    Du skriver att du felanmälde detta 17/1, alltså i januari. Har du fått svar ännu, eller är det kanske så att du felanmälde 17 april, samma dag som du publicerade inlägget?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.