Igenplogad cykelbana

Natten till igår kom 20 cm snö som förvandlade Göteborg till kaos. Jag cyklade förstås ändå. På lunchen idag tog jag en tur i centrum för att kolla plogningsläget. Plogning kan både förbättra och försämra …

Följande tre bilder är tagna på cykelbanan längs Oscarsleden. Utanför Operan och Maritiman heter denna gata Västra Sjöfarten. Jag börjar i höjd med Operan och cyklar sedan västerut förbi Maritiman mot Cosmopol.

Snöfri cykelbana vid Västra Sjöfarten Gbg

Perfekt snöröjd g|c-bana förbi Kanaltorget. Här måtte man ha sopsaltat. Detta är ett av stans stoltaste pendlingsstråk. En trädrad håller distansen till bilvägen.

Igenplogad cykelbana vid Västra Sjöfarten Gbg

Fortfarande jättebra snöröjt vid Maritiman, men en plogbil måtte efteråt ha kört ett extra varv på bilvägen. Resultatet ser ni här.

Värre igenplogad cykelbana vid Västra Sjöfarten Gbg

Några tiotal meter längre fram har bilvägens plogning fullständigt ödelagt cykelbanans noggrant snöröjda yta.

Funderingar
Detta är suboptimering och arbete utan helhetssyn. Pengarna i sjön och motstånd mot ett ökat cyklande på vintern. Om en och samma plogare hade fått i uppdrag att ploga både bil- och cykelbanan hade resultatet säkert inte sett ut så här. Arbetet är ju ännu bara halvfärdigt. Men har man bara ansvar för ena sidan, kan det mycket väl bli som på bilden.

Jag vet egentligen inte, men gissar att bilvägen plogades först. Sedan kom cykelplogaren och sist efterplogades bilvägen för att få bort det sista och samtidigt pressa undan vallen bara lite, lite till.

Kanske var det dessutom två olika uppdragsgivare. Göteborgs Stad kan ha beställt plogning av cykelbanan och Trafikverket plogning av Oscarsleden. Hur ärliga är de inblandade mot varandra med att anmäla att man nog råkat omintetgöra den andres arbete och att man naturligtvis tänker bekosta återställandet? Har bilvägsplogaren ens märkt att hen förstört cykelbanan? Nå, det senare kan jag ju tala om och illustrera här.

Fråga till Trafikverket 20/1
Hej!

Är det Trafikverket som ansvarar för snöröjning av Oscarsleden och speciellt på Västra Sjöfarten utanför Operan och Maritiman i Göteborg? Jag frågar därför att plogaren förstörde plogningen på den intilliggande cykelbanan.

Även om just denna väg inte tillhör ert ansvarsområde kan liknande situationer uppstå där ni ansvarar för vägen och/eller cykelbanan. Därför undrar jag hur ni anser att denna typ av problem ska lösas. Jag vill gärna redovisa ert svar på min blogg.

Resultatet av den aktuella plogningen beskrivs närmare i bilaga 1 som är en kopia på mitt blogginlägg ”Igenplogad cykelbana”.

Tillägg 22/1: Trafikverkets första svar
Det är inte Trafikverket som ansvarar för snöröjningen av Västra sjöfarten, det är kommunen. Jag har dock skickat din frågeställning vidare till projektledare för underhåll i området för att kunna besvara hur vi gör när liknande situationer uppstår. Återkommer så snart jag har mer information.

Tillägg 8/2: Trafikverkets kompletterande svar
I e-dialog fick jag svar 7 och 8 feb, här lätt redigerade och sammanställda av mig:

Vägen och gc-banan på bilderna är byggda med minimal skiljeyta. Vart kan snön från plogningen då ta vägen?

I situationen med den mängd som kom under snöfallet 18/1 ca kl 20:00 till 19/1 ca kl 09:00 med 20-30 cm snö verkar problemet vara olösligt för den avdelning som ansvarar för underhållet hos både kommun och trafikverket, och framförallt för chauffören som plogar vägen.

Men vi kan hantera den uppstådda avvikelsen på gc-banan så snabbt som möjligt genom rutiner och kommunikation. Där ingår att den plogande chauffören själv rapporterar avvikelsen så att annan maskin blir utkallad att ploga gc-banan. Det kan dock fela, och därför tar Trafikverket tacksamt emot rapporter från allmänheten. Det kan både leda till direkta åtgärder och eventuell förbättring av rutiner.

Vi kan utgå från att även Göteborgs stad ser likadant på saken, och tillsammans hanterar vi 99,9% av gc-vägnätet. Ställ rapporten till en av oss, så förmedlas den vidare av respektive kundtjänst. Vi har förmedlat din rapport vidare till Göteborgs stad.

Det här inlägget postades i Besked, Organisationer, Provåkning, Vinter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Igenplogad cykelbana

  1. Alexander skriver:

    Jag är faktiskt imponerad över att detta oftast inte händer. Om man knuffar upp snö på en vall från båda håll borde det väl läcka över till andra sidan tänker jag. Men jag har faktiskt aldrig sett det själv vad jag kan minnas utan dina bilder här är första gången jag ser det. Jag vet inte de tekniska detaljerna bakom arbetet, men det verkar vara någon miss med just den här sträckan.

  2. Jens skriver:

    Ni som har fejsbok kan väl ordna en flashmob som skottar ut snön i gatan igen? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *