Ghost bike vid Brunnsparken

I onsdags stötte jag på en tragisk syn. Två ghost bikes verkade berätta att en förälder och dennes barn blivit dödade i korsningen mellan Östra och Södra Hamngatorna i Göteborg. Det var med tunga steg jag lämnade platsen.

Ghost bikes i korsningen Östra o Södra Hamngatan

En tragisk syn på Östra Hamngatan i Göteborg precis före Brinnsparken.

Det är onekligen så att de svängande spårvagnarna skär av cyklisternas väg överraskande snävt i denna korsning. De flesta spårvagnsförarna är säkert medvetna om detta, men högersvängsolyckor är ändå riktigt farliga.

Svängande spårvagn vid Brunnsparken

Svängande spårvagn skär cyklarnas väg vid Brunnsparken.

Och vem kan glömma kvinnan som dödades fredagen den 13 april 2012 på Övre Husargatan, just i en högersvängsolycka?

Men senare upptäckte jag ett likadant cykelpar fast gult när jag satt och åt på en lunchrestaurang. Jag gick dit och tog en bild, och där hängde en lapp med ordet GLÄDJE(!)

Som ghost bikes fast i gult

Ett likadant fast gulmålat cykelpar på Avenyn. Vit text på gul botten är nästan oläsligt, men det står GLÄDJE på den påhängda skylten.

Jag visste inte vad jag skulle tro, men det fick mig att omtolka de ghost bikes jag sett förut. De verkar snarast ingå i något makabert jippo.

En del cykelparkeringar är notoriskt överbelagda och i behov av utökning. Denna parkering på Avenyn utanför Condeco och La Gondola är en sådan. Här väcker nog jippocyklar mest irritation. Cyklister tvingas leta andra platser för att kunna låsa fast sina riktiga cyklar helt i onödan. Vid Valad har Avenyn gott om cykelstolpar där det aldrig blir helt fullt. Där hade de gula och vita cyklarna passat mycket bättre.

Och idag hade hela jippoklubben konferens i Nordstan.

Alla jippocyklar i möte

Åtta jippocyklar nu samlade på Östra Hamngatan utanför Nordstan.

Art directorn hade insett att vit text på gul botten inte funkar. Så nu var den texten svart. Cyklarna tar fortfarande upp värdefull parkeringsplats som här är en bristvara.

Alla jippocyklarna tar värdefull plats

Här behövs varje cykelstolpe för stans riktiga cyklister redan så här i början på april.

Skyltarna på de fyra paren jippocyklar lyfter fram orden
GLÄDJE, GEMENSKAP, KÄRLEK, RESPEKT.
Det är precis vad vi cyklister behöver – både få från andra och ge tillbaks. Men sen behöver vi alltså även våra cykelstolpar så att vi kan låsa fast våra riktiga cyklar, och mindre skrämselpropaganda så att vi faktiskt vågar cykla i stan.

Det här inlägget postades i Cykelparkering, Motstridigt. Bokmärk permalänken.

8 svar på Ghost bike vid Brunnsparken

 1. Pär N. skriver:

  Framgick det vem som ligger bakom jippot?

  • admin skriver:

   På näst sista bilden kan jag i mitt original läsa följande på den gula skylten:

   GLÄDJE
   goteborgsgirot.se/lopp/barngirot/
   Var med om utlottning av en barncykel! Ta en bild med dig/din bekanta på denna cykel, lägg upp på sociala medier och hashtagga #JAGCYKLARFÖR #BARNGIROT och berätta vad glädje är för dig. Tävlingen pågår fram till 29/04 16.

   Men när skylten var gulvit fanns ingen brödtext med.

 2. Erik Ljungberg skriver:

  Haha.. Detta är ju ett helt fantastiskt jippo som någon har hittat på.
  Mer sånt här för att sprida lite härlig GLÄDJE i stan.

  Keep it up.

 3. Andreas skriver:

  Fint intiativ tycker jag. Förstår inte hur du orkar vara så negativ trådskaparen.
  Misstänker att detta är under en kortare period dessa står utställda?

  • admin skriver:

   Jag berättade att jag först uppfattade de två vita cyklarna som ghost bikes, vilket faktiskt tog mig ganska hårt. Negativt? Fler än jag kan uppfatta dem så, inte minst de som sett filmen Bikes vs cars. Kanske bra att tipsa PR-makaren om det.

   Sen berättade jag att de faktiskt inte var menade som ghost bikes. Negativt?

   Sedan berättade jag att det kan vara negativ PR att blockera de cykelparkeringar som behövs mest, och jag gav exempel på andra parkeringar där den risken var mindre. Negativt eller till hjälp? Tänk på de stormar som blockeringar av cykelbanor brukar ge i sociala medier. När cyklarna står i trängsel är det också svårt att följa uppmaningen att sätta sig på dem och bli fotograferad. Då är de bara dökött.

   Sedan tog jag upp att de fyra nyckelord som cyklarna lanserade är viktiga i trafiken. Negativt?

   Det mest negativa jag kan hitta är att jag på ett ställe kallade det för makabert jippo. Det får ses i ljuset av hur jag först uppfattade de vita cyklarna. I övrigt försökte jag vara konstruktiv och förklara varför något kan vara till nackdel. Har jag misslyckats med det? Berätta gärna vad du ser som det negativa som jag inte borde ha tagit upp.

  • Kurt skriver:

   Om jag sett rätt, så har de flyttats efter en vecka från annat ställe.
   Så kan tänka mig att de flyttas varje vecka?
   O Barngirot går ju snart av stapel. Så kanske bara står ute tills dess.

   • admin skriver:

    Ja, det skulle jag också tro.

    Och jag tror att man kan få ut mer av kampanjen om man målar om den vita cykeln i annan färg och placerar ut cyklarna på ställen där det finns lite fritt utrymme att göra så som deras skyltar säger. Placera ut dem lunchtid, för då är det uppenbart var det finns plats och var det är knökat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *