Cykelhinder med fog

Nu har Gothia Tower nr 3 växt färdigt och det är dags att ta ner kranen som står på toppen. För det behövs det en mobil kran, och för att bygga upp den behövs i sin tur ännu en kran, berättar en neongrön man med uppsikt över kranetableringen.

Toppkran på Gothia Tower nr 3

– Hallå! Jag vill änna komma ner …

Mobilkran vid Gothia Tower nr 3

– Lôgn, vi löser det.

Ni kanske minns att jag ifrågasatte Gothia Towers hinderbana för nästan exakt fem månader sedan. Ett antal rödgula pjäser gjorde det svårt för cyklisterna utan att jag kunde se ett bra motiv. Med hjälp av sigill på staketet kunde jag t.ex. konstatera att den nya uppfarten som fanns där inte användes. Men alla minns inte mitt ifrågasättande – Trafikkontoret har fortfarande (31/1 2014) inte svarat på frågorna som jag skickade då.

Nu står det åter rödgula pjäser i cykelbanan, men den här gången är det helt annorlunda. En skylt har i god tid förberett gc-trafikanterna på att framkomligheten kommer att vara begränsad en tid och också talat om varför. Idag har kranetableringen börjat, och de hinder som satts upp tycker jag är helt befogade. Situationen talar sitt tydliga språk. Men man har ändå inte skurit av, bara reglerat, varnat och begränsat. Det tycker jag hittills lever upp riktigt bra till Göteborgs nya ambitioner när det gäller gående och cyklister vid vägarbeten.

Detta spektakulära arbete kommer säkert att dra en del åskådare. Det är väl lite som att hämta ner katten ur trädet, fast mycket häftigare.

Det här inlägget postades i Beröm, Vägarbete. Bokmärk permalänken.

1 svar på Cykelhinder med fog

  1. J skriver:

    Man kan förstå att anledningen till hindret i vägen, men jag har fortfarande svårt att förstå hur man kan ha resonerat sig fram till hur hindret skall se ut. Jag vet att det är gjort enligt kommunens nya policy för varningar i cykelbanan (pratade med några vägarbetare i höstas vid ett likadant hinder), men det är i min mening ett vansinnigt sätt att varna cyklister och försöka få ner hastigheten på cykelbanan (vilket jag antar är målet med övningen). Jag tycker det ser ut som att de tänkt på hur man på motorvägen skapar en liten chikan innan ett hinder, men missat att här man tvingar ihop mötande flöden av cyklister och dessutom knör in fotgängare i ekvationen. Debilt. Upprörande. Hoppas de ändrar sig, och nöjer sig med att sätta upp skyltar eller nåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.