TQ i demovideor och irl

Trafikkontoret i Göteborg lanserade begreppet TQ – trafikintelligens – för något år sedan. Nu har de låtit producera tre korta videor med trafiksituationer där en trafikant inte riktigt motsvarar omgivningens TQ-förväntningar, typ.

TQ-reklam på varutransportvagn

Trafikkontorets reklam för begreppet TQ på en vagn för eldrivna varutransporter mitt i stan.

Videosnuttarna
Hur reagerar ni när ni ser dessa snuttar? Berätta! Varje snutt är på 45 sekunder.

Videorna finns också på Trafikkontorets speciella webbplats För liv & rörelse, och kan hittas på YouTube med sökfras ”Studio TQ”.

Min första reaktion
Jag tänkte direkt att detta är alldeles för överdrivet. Ingen kommer att känna igen sig själv. En bilist kanske tycker att bilvideon var orealistisk, men att alla cyklister beter sig precis som frifräsaren. Och övriga trafikantgrupper kanske tänker likadant: det där var typiskt för ”de andra”.

Men jag uppskattar att de gick igenom alla trafikslag. Vi får aldrig något bra samspel om vi tillåts peka ut en viss grupp som vi lämpar över hela skulden på. Då slutar vi nog tänka på vårt eget ansvar, eller så tänker vi att vi i alla fall är bättre än ”dom där andra”.

Kopplingen till fotboll är intressant. Det gäller att se sig själv utifrån och få sådan distans så att man inser att trafik är ett lagspel som kräver samverkan. Det är inte bara en ego-maximerad slalomfärd där alla andra är ointressanta kulisser. Och inse att det finns åskådare. En av mina vänner sa en gång helt kort ”Trafik handlar inte bara om mig”. Kameravinkeln och kommentatorernas analyser kan förhoppningsvis vidga våra vyer i trafiken lite.

Jag gjorde själv en koppling till fotboll en gång. Då handlade det om att polisen gärna får ingripa mot trafikanters brott i stan, men aldrig favorisera någon trafikantgrupp, precis som fotbollsdomaren givetvis aldrig får favorisera ena laget. Då tappar man all respekt.

En häpnadsväckande dag på stan
I torsdags den 10 sep valde ödet plötsligt att iscensätta tre episoder i rad som jag måste berätta om. Alla tre tilldrog sig i centrala Göteborg. De knöt på ett kusligt sätt an till de tre TQ-videorna, men här var det oregisserade händelser i verkliga livet:

– Avenyn vid Bryggeriet kl 12:10: Jag satt på restaurang Bryggeriet vid Avenyn och åt lunch med utsikt över gatulivet utanför. En kvinna cyklade på gatan mot Götaplatsen. Då gick plötsligt en kille i 30-årsåldern snett över trottoaren. Utan att se sig om det minsta efter trafik fortsatte han ut på gatan. Cyklisten fick både bromsa hårt och väja. Då måtte han äntligen ha märkt henne, för han vred lite på huvudet, men utan minsta tecken till ursäkt. Han bara fortsatte oberörd sin sneda passage över gatan.

– Sankt Eriksgatans gångfartsområde kl 12:55: Nu befann jag mig på gångfartsområdet mitt emot Operan och Kanaltorget. Plötsligt kom en vit skåpbil emot mig i alldeles för hög fart. Jag tecknade åt den unge chauffören att sakta ner, men han verkade vara uppslukad av en mobil som han höll mot örat. Han såg mig inte trots att jag stod nästan rakt framför honom. Sedan körde han ut på cykelöverfarten plus en angränsande del av övergångsstället för att korsa Östra Hamngatan och slank slutligen ner i Östra Nordstans leverantörsnedfart. Detta var riktigt ful körning med noll koll på den oskyddade trafiken.

Den vådliga skåpbilsfärden på St Eriksgatan

Skåpbilens hastiga färdväg genom gångfartsområdet och mitt försök att sakta ner den.

– Avenyn och Södra Vägen kl 17:10: Jag stod i cykelboxen Avenyn / Engelbrektsgatan vid rött tillsammans med flera andra cyklister. Plötsligt skar en cyklande kvinna i 40-årsåldern diagonalt genom oss med god fart på sin cykel. Gående på övergångsstället precis framför oss fick mer eller mindre kasta sig åt sidorna. Jag hann nätt och jämnt ropa något, men det hörde hon säkert inte.

Hon svängde vänster in på Engelbrektsgatan. Jag fick grönt och skulle samma väg. Hon räckte faktiskt ut handen för att svänga höger upp på Södra Vägens närmaste cykelbana. Vid korsningen Berzeliigatan hade vi rött. Jag stannade men hon körde ut på bilvägen och cyklade mot rött så att en korsande bilist från Götaplatsen fick stoppa tvärt. Så hoppade hon plötsligt av mitt i gatan, ledde cykeln över spårvagnsspåren och fram till restaurang Berzelius. Jag skakade på huvudet och fortsatte hemåt.

Funderingar
Tre extrema händelser samma dag med en galning från varje trafikslag, och detta bara tre dagar efter att jag fått ett tips om de tre TQ-videorna. Sannolikheten för detta måste vara mikroskopisk. Men nu har det ändå hänt, och det utmanar min första reaktion att TQ-videorna är alldeles för överdrivna.

Men vad tycker ni? Kan de tre videorna skapa förståelse för individens roll i trafikens lagspel, eller vad krävs för att nå dem som behöver förstå?

Det här inlägget postades i Beteende. Bokmärk permalänken.

5 svar på TQ i demovideor och irl

 1. Martin skriver:

  Det jag spontant reagerar på i alla klippen är att det känns som att det inte bara är vinnarskallen/frifräsaren/zombien som gör tokiga saker utan även andra också. T.ex. folk som går i cykelbanan eller bilar som kör väldigt konstigt (vad jag kan se, jag har inte körkort…) eller folk som cyklar mot enkelriktat.

  Det ser ut att vara inspelat på S:t Sigfridsgatan och om det är den korsningen jag tror det är så det väl dessutom enkelriktat på den gatan vinnarskallen kommer på, men det kanske de struntat i för det var inte det de ville illustrera (men det ser ju extra tokigt ut när hen kommer körande i cykelfilen.)

  • admin skriver:

   Jodå, det är den enkelriktade Jättegrytsgatan med motriktad cykelfil som mynnar ut på Sankt Sigfridsgatan. Möjligen kan man säga att fler än en kan göra fel i trafiken, och att det är TQ att inte uppslukas av en enda felande trafikant så totalt så att man missar andra samtidiga lurigheter. Ett poäng till dig.

 2. Martin skriver:

  För övrigt är ju alla dina tre exempel skräckinjagande också. Som cyklist förstår jag folk som cyklar mot rött när det inte är någon annan i närheten eftersom de flesta korsningar är väldigt klumpiga för cyklister, t.ex. när man behöver ta sig igenom två rödljus för att svänga vänster. Men att köra mot rött när det är folk som går på övergångsstället är för mig helt obegripligt.

  • admin skriver:

   Jag känner mer och mer att det viktiga med trafikregler inte är att följa paragrafer, utan att vi ska få gemensamma utgångspunkter för samspel. Det är oändligt mycket lättare att motivera en tillsägelse om lagbrottet verkligen skedde på andras bekostnad jämfört med om ingen annan berördes.

 3. Anders skriver:

  Spontant tycker jag att det är slöseri med skattmedel att göra de här filmerna då det inte tillför någon som helst nytt och kommer sannolikt ha väldigt begränsat tittar antal.
  Dessutom är de tramsigt upplagt med att göra kopplingar till fotboll.
  I fotboll har alla samma förutsättningar de har man inte i trafiken.

  De här pengarna kunde använts för att klippa buskar som växer övercykelbanorna m.m.
  Det hade tillfört betydligt mer än filmen. Men man får väl gratulera Glenn som säker håvar in bra med stålar på att medverka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *