Tankeläst uträtad cykelväg

I många år har jag tvingats upp bland gående när jag skulle cykla via Göteborgs saluhall till Kopparmärra – detta pga några få metrar enkelriktad körbana. Men när jag plåtade eländet för att fråga kommunen, fixades det som genom ren tankeöverföring.

Kungstorget före dubbelriktning för cyklister

När man passerat Saluhallen och ska cykla till Kopparmärra, Östra Hamngatan eller fortsätta rakt fram, hindrades man ännu så sent som i mitten av oktober av några futtiga meter enkelriktning – från skylten till det gröna toatornet strax bakom.

Kungstorget före dubbelriktning för cyklister

Istället fick man cykla bland gående och parkbänkar. En cyklist rullar just så, bakom den blåvita skylten som betyder gångfartsområde. Men utformningen där kan ge cyklister en olustig känsla av trottoar.

Kungstorget är nu dubbelriktad för cyklister

Ett par veckor senare hade det plötsligt hänt saker. Nu får vi cykla den genaste och naturligaste vägen längs gatan och slipper störa gående på den trottoarlika torgytan.

Medge att beläggningen som funnits i alla år verkligen ser ut att vilja erbjuda oss en egen bana hela vägen längs kanten. Den har bara varit förbjuden att använda. Men nu har skyltningen kommit ikapp. Tack cykelprogrammet och trafikstrategin för klarsynta ord som ”Genhet, separering och prioritering i trafiknätet är avgörande för cykelns attraktionskraft”.

Det finns annat i detta område där skyltningen skorrar mot utformningen, men det tar vi en annan gång. För nu är vi i alla fall på rätt väg här!

Det här inlägget postades i Beröm, Motstridigt, Skyltar o symboler. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *