Snubbelstubbar till pollare

Folk snubblar på de svårupptäckta stubbarna efter Östra Larmgatans avtagna pollare. Någon tar inte sitt ansvar utan gör det bara bekvämt för sig själv på andras bekostnad och låter pollarna stå avtagna länge. Jag ger några olika förslag på vad som kan göras.

Problemet
Fyra pollare tvärs över Östra Larmgatans gångfartsområde vid Harry Hjörnes plats i Göteborg hindrar genomfart med motorfordon. Platsen ligger nära Kungsportsplatsen. Två av pollarna är av metall och går att ta loss om man kan kombinationen på deras hänglås.

Pollarna på plats

De två metallpollarna som prioriterar fotgängare och cyklister på Harry Hjörnes plats.

Men om man tar bort dessa pollare efterlämnar de oväntade och svårupptäckta stubbar som gående lätt snubblar över.

Stubbe i närbild

Den förrädiska stubben efter en av de två metallpollarna. Här i tydlig närbild, MEN . . .

Svårupptäckta stubbar

. . . stubbarna är både oväntade och svårupptäckta.

När jag tog en av bilderna ovan gick två kvinnor förbi mig, och jag hörde hur de talade om att snubbla. Jag var tvungen att fråga dem om de talade om dessa stubbar. Mycket riktigt. Den ena kvinnan hade snubblat över en av stubbarna, och hade hon inte haft en vän att hålla sig fast i, hade hon trillat och slagit sig. Och de berättade att de vet fler som har snubblat på dessa stubbar.

Det pågår storrenovering av Gamleports hus och hantverkare har ärenden både dit och till andra målpunkter på Harry Hjörnes plats. De som känner till låsens kombination verkar inte orka sätta tillbaka pollarna när de släppt in ett fordon, utan låter dem bara stå avtagna halva (hela?) dan. Kanske har dessa personer t.o.m. lämnat ut kombinationen till diverse hantverkare som öppnar på egen hand utan att stänga direkt efter sig. För det är ju så bekvämt och det är säkert någon mer som behöver köra in senare. Om inte annat ska de själva kanske köra ut samma väg när de avslutat sitt jobb.

Jag har passerat platsen ganska många gånger mellan 14 sep och 2 nov. Vid 16 tillfällen var en eller båda pollarna avtagna. Vid ett mindre antal passager noterade jag att pollarna var på plats, men oftast stod de vid sidan om, lutade mot ena eller andra husfasaden trots att ingen bil körde ut eller in.

Min anmälan till Göteborgs stad
Den 16 sep anmälde jag de luriga stubbarna till Göteborgs stad och påpekade att gående kan snubbla på dem, cyklister kan köra omkull och kanske kan även bilars däck ta stryk.

Den 20 sep berättade kundtjänsten för stadsmiljö att de skickat min anmälan till ansvariga för området. Mycket riktigt, den 21 sep såg det ut så här:

Snitslad stubbe

Den 21 sep var stubbarna snitslade.

Och vid ett senare tillfälle var stubbarna markerade med brädor:

Brädmarkerade stubbar

Den 5 okt var stubbarna markerade med brädor. Lastbilen i bakgrunden har troligen kört in här.

Men detta var de enda två tillfällena när jag såg att stubbarna hade markerats. I övrigt var de fortfarande ogenerat avtagna och lämnade åt sitt öde utan någon som helst markering. Den ansvariga för området har antingen inte haft koll på slarvet, eller så har hen tröttnat på att hålla efter dem som tar bort pollarna.

Men den 19 okt fick jag faktiskt se en bil köras ut och pollaren sättas tillbaks efter den. Om pollaren hade varit borttagen hela dan fram till då, eller om den faktiskt bara lossats under själva passagen vet jag inte.

Lastbil släpps ut

En bil passerar och pollaren sätts tillbaks efter den för en gångs skull.

Funderingar
De avtagbara pollarna sköts med helt otillräcklig respekt för gående och cyklister. Min anmälan gav bara en liten engångseffekt. För att få bukt med problemet krävs uppenbarligen andra metoder.

Jag föreslår i första hand att pollare konstrueras så att problemet inte uppstår, eller i andra hand att stubbarna utformas så att de automatiskt blir klart synliga när pollaren inte är på plats.

Om pollarens fot inte har någon uppstickande del finns inget att snubbla på. Finns det behov att hindra grus från att trilla ner i hålet kan man ha en fot med krage i markplan.

Om det anses att foten faktiskt måste ha en uppstickande stubbe, borde den ha en varningsfärg som signalerar fara så fort man tar av pollaren. Man ska inte behöva tillföra någon snitsel, planka eller liknande, för det blir sällan gjort. Dessutom bör marken alldeles intill pollaren inte vara så plottrig så att den maskerar stubbarna. Det gör den tyvärr vid Harry Hjörnes plats. En renare markyta skulle bidra till att stubben kontrasterar och lättare uppmärksammas av förbipasserande.

Detta borde fixas på den aktuella platsen där pollarna så ofta är avtagna. Men jag tycker även att det borde bli standard för avtagbara pollare i allmänhet här i stan.

Tillägg 24/11: Rapport och förslag till Göteborg
Jag skickade denna artikel till Göteborg att delge samma ansvariga för området som förra gången. Men jag bad dem framför allt ge den till lämplig person med övergripande ansvar för pollare i staden. Jag bad också om respons på mina förslag.

Tillägg 24/11: Såg inte – skrapade i sin rullväska
Efter att just ha publicerat denna artikel kunde jag inte låta bli att ta vägen förbi platsen på lunchen. Pollarna var som vanligt avtagna och ställda åt sidan. Ingen hantverkarbil eller annat motorfordon fanns på hela området inklusive Kungsgatan och Fredsgatan. Ingen bevakade stolpstubbarna. En tjej kom gående med sin rullväska, såg inte stubben och drog sin rullväska rätt över den. Stubben skrapade väskan skönt längs botten så att den liksom fastnade. Hon tittade förvånat på den, lyfte den över hindret och fortsatte.

Ja, vem förväntar sig egentligen kamouflerade stubbar mitt på trottoaren? Kan någon bli förvånad över att folk inte alltid ser dem?

Tillägg 15/12: Svar från TK
Trafikkontoret svarade genom en konsult:

Tack för din utförliga redogörelse och bra foton. Vi håller med om att pollarnas förankring inte skall se ut som de gör, beroende på framför allt snubbelrisken.

Förlåt att du fått vänta länge på en respons från mig.

Driften skall nu se vad de kan göra. Om det inte går att kapa rören som pollarna sätts i, kommer de i alla fall att synliggöra ”stubbarna” bättre genom att vitmåla dem eller sätta upp reflexmaterial på dem.

Bra, men svaret verkar bara beröra just de två pollare som finns på Harry Hjörnes plats. Inget om att en åtgärd kunde bli standard för avtagbara pollare i allmänhet här i stan, vilket jag hade föreslagit. Därför frågade jag om TK:s tankar kommer att gå längre än till de två exempelpollarna.

Tillägg 16/1 2017: Stubbarna har kapats
Idag såg jag att de uppstickande stubbarna har kapats med vinkelslip.

Kapad snubbelstubbe

En av de två stubbarna som nu har kapats av ”längs fotknölarna”.

Nu är ojämnheten knappt större än kanten mellan gruset och gatstenen. Så länge ingen går barfota och skär sig ska det nog gå bra.

Tillägg 24/1 2017: Svar från TK
TK:s svar i korthet, förkortat av mig:

– De två pollarna vid Harry Hjörnes Plats har som du kanske vet kapats så att man inte kan snubbla på dem.

– Det är svårt att ha en generell åtgärd eftersom Göteborg använder många olika typer av pollare i olika delar av centrala staden och för olika ändamål. Det finns stenpollare, låsbara/nedsänkta stålpollare och påkörbara pollare av gummi. Valet av pollare beror på hur stadsbilden ser ut, vilken funktion pollaren skall ha och hur mycket plats som finns till förfogande.

Jag tackade för svaret och skrev att min önskan om generell åtgärd bara gäller avtagbara pollare som lämnar stubbar. Därmed betraktar jag vår dialog som fullbordad.

Det här inlägget postades i Åtgärdad, Besked, Förslag. Bokmärk permalänken.

5 svar på Snubbelstubbar till pollare

 1. Lasse skriver:

  Kanske skulle man kunna ersätta de ordinarie stolparna med något som är vikbart i båda riktningarna under den period då det sker täta passager. Alltså något som går att köra över, men som reser sig efter passagen.

  • admin skriver:

   Ja, det är helt klart också en möjlighet, speciellt på en plats där man olyckligtvis redan valt att ha pollare med stubbar. Vi får väl se vad Göteborg har för egna funderingar om detta.

 2. Fredrik skriver:

  En annan typ av lås kanske hade varit bättre, utkvitterade nycklar som inte kan tas ur pollaren annat än att den sitter på plats?
  Men det är klart, då tar väl ansvarig bort stolpen på morgonen och låser in den i bil eller arbetsbod…

 3. Thomas skriver:

  20170112 ser det fortfarande likadant ut. Och stolparna står lutade mot väggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *