Skylt motsäger utformningen

Här är en skylt som motsäger all utformning på platsen och som lyckligtvis ingen ser eller följer. Jag tycker absolut att den ska tas bort. Ingen förstår den och ingen kommer att sakna den. Den är bara i vägen.

Tokig GC-skylt på Örgrytevägen x Fabriksgatan

Ska man verkligen gå till vänster trots att övergångsstället är till höger?

Denna G|C-skylt står i Göteborg, där Örgrytevägens cykelbana just passerat under E6:an och ska korsa Fabriksgatan. Den har funnits där i flera år och syns t.ex. på Eniros gamla gatubild och på bilden i min artikel Cyklister vid Örgryte-rödljus som jag tog i nov 2014.

Skylten anger att man ska gå till vänster och cykla till höger, trots att trottoaren i själva verket ligger på högra sidan, liksom det efterföljande övergångsstället. Om folk skulle gå som skylten kräver skulle det bli kaos.

Jag har cyklat här i massor av år utan att tänka på hur galen skylten är förrän nu. Ta bort den, för den har inte en chans i kampen mot trottoarens kantsten, zebralinjerna och ljussignalerna som på ett mycket naturligare och effektivt sätt berättar var man ska cykla och var man ska gå. Utformning kan vara mycket kraftfullare än skyltar.

Dessutom står skylten i en rätt snäv S-kurva och försvårar för cyklande från andra hållet att ta kurvan utan att hamna i filen för mötande cykeltrafik.

Tokig GC-skylt på Örgrytevägen x Fabriksgatan

Skylten är i vägen i den snäva innerkurvan och tvingar ut cyklisterna i mötande bana.

Varför gör jag ett blogginlägg om en enstaka galen skylt? Dels för att visa på hur viktig utformning är för hur trafiken fungerar, men också för att jag innerst inne har en känsla av att skylten satts dit av en anledning. Jag kan bara inte begripa av vilken, och jag ser ju att den inte fungerar. Nu skickar jag en fråga om det till kommunen och rapporterar gärna vad jag får för svar.

Tillägg 21/3: Svar från Trafikkontoret
Vägmärket för gång- och cykelbanan sitter på fel sida på bågen men jag har tyvärr ingen förklaring på varför den gör det. Du har helt rätt i att skylten sitter olämpligt för den skymmer både sikt och sitter för nära cykelbanan. Utformningen på platsen är klar och tydlig och därför kommer vi att ta bort skylten.

Tack för din observation.

Tillägg 30/3: Skylten borta
Igår morse satt den kvar, men inte denna morgon => Åtgärdad.  Tack för det!

Det här inlägget postades i Åtgärdad, Besked, Förslag, GC-separering, Motstridigt, Skyltar o symboler. Bokmärk permalänken.

8 svar på Skylt motsäger utformningen

 1. Johan Olby skriver:

  En påbudsskylt ska sitta till höger om avsedd körbana. Bilden är lite hårt beskuren, men det ser ut som en underbart dimensionerad cykelväg.

  • admin skriver:

   Närmast till höger om skylten går en dubbelriktad, nivåseparerad cykelbana. Till vänster om skylten går en tvåfilig körbana som svänger höger in på Fabriksgatan. Den nedre bilden från motsatt håll kanske kan klargöra situationen något.

   Säger skylten egentligen att det är på körbanan man ska gå? Jag har inte ens vågat tänka den tanken, men hade man velat det skulle väl skylten stå precis så som den gör. Mysterierna bara hopar sig.

   • Johan Olby skriver:

    Tänkte mer på följande ur vägmärkesförordningen: ”Vägmärken är uppsatta på höger sida av vägen, banan eller körfältet”

    • admin skriver:

     Ja, och vill man att man ska gå på körbanan till vänster och cykla på cykelbanan till höger är väl denna placering av skylten lämplig. Den står visserligen inte till höger om båda banorna, men det är väl mest de gående som behöver informeras om detta för dem annars så oväntade vägval.

     • Lars K skriver:

      Jag tror att den är vänd åt fel håll. Känns mer logiskt om den vändes så att den syns i nedre bilden så att säga. Kanske för att hindra bilar att råka åka in där?
      Fast den är ju fortfarande i vägen…

 2. Anders Andersson skriver:

  Skylten är fel på flera sätt. Dels så börjar inte cykelbana och gångbana där skylten står utan på andra sidan vägen och dels så står den på fel sida av cykelbanan. Min tolkning är att skylten är felvänd. Om man vänder på den så är den helt korrekt placerad och innebörden blir vettig.

  • Lars K skriver:

   Ah, du var viss snabbare…

   • admin skriver:

    Ni har alldeles säkert rätt båda två.

    Göteborgs kontaktcenter meddelade nyss att de skickat vidare frågan ”till kundtjänsten för trafikkontoret och park- och naturförvaltningen. De kommer att svara direkt till dig.” Så vi får förhoppningsvis snart veta om vi är på rätt spår.

    Jag gissar att det var en miss på ritningen eller i uppsättandet och i alla händelser vid besiktningen.

    Men på Södra Vägen x Olof Wijksgatan vid Törnrosas blommor var det säkert åverkan. Där fanns en liknande skylt, fast för enkelriktat (=). Den hade någon sågat loss och vänt på ungefär den 1 feb. Jag anmälde det den 16 feb och de tog bort den skylten med sin avsågade ställning tre veckor senare. En ny sattes upp måndagen den 2 maj eller möjligen under helgen innan.

    Och den 14 apr berättade cykelpolis Åsenlöf i GP att man har problem på Linnégatan med folk som tar ner cykelbanornas enkelriktat-skyltar. Drivkraften för att få egna fördelar i trafiken är tydligen stor hos vissa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *