Mer grus åt cyklisterna!

Cykelbanan upp mot Sankt Sigfrids plan i Göteborg har inte varit nämnvärt grusig någon gång denna vinter. Men efter jobbet igår, måndagen den 17 mars, såg det plötsligt ut …
så här:

Mer grus åt cyklisterna vid St Sigfrids plan

En ovanligt grusig cykelbana. Jojomen, det är det omplacerade kontrollskåpet till betalstationen i min artikel ”Betalstation fara för cyklister” från november 2012 som skymtar till höger.

Gången ligger blank som ett nybonat golv,
skräpet är hos cyklarna, gruskornen knastrar

under däcken och får dem att tappa greppet i den motiga uppförsbacken. Och på den vägen är det förbi hela Sankt Sigfrids plan till Danska vägen. Så här mycket skräp låg det bestämt inte på gångbanan, så hur stort var upptagningsområdet egentligen? Möjligen hade en hel del samlats utefter murar och i trädtäppor intill gångbanan som vi nu fått ta över.

Nåja, arbetsdagen tog väl slut och cykelbanan sopas förstås i morgon bitti, tänkte jag. Men efter jobbet på tisdagen, och på onsdagen, torsdagen, och till och med på fredagen, såg det exakt likadant ut.

Trots allt är det här inlägget ändå mest på skoj … än så länge i alla fall.

St Sigfrids grus

Cykelbanan får fortfarande härbärgera traktens grus. Bild från lördag morgon den 22 mars.

Dagbok
Dag 1 (17/3): En massa grus sopas ut i cykelbanan.
Dag 2 (18/3): Jag skriver denna artikel mest på skoj med en liten Taube-travesti.
Dag 9 (25/3): Tiden går, så jag anmäler till Trafikkontoret.
Dag 12 (28/3): Trafikkontoret meddelar att entreprenören är vidtalad.
Dag 13 (29/3): Jag noterar att en mindre del närmast Focus blivit rensopad.
Dag 21 (6/4): Jag skickar en påminnelse till Trafikkontoret.
Dag 22 (7/4): Trafikkontoret meddelar att entreprenören fått en påminnelse.
Dag 23 (8/4): Banan sopas idag. Detta inlägg flyttas äntligen till kategori Åtgärdad.

Tillägg 25/3: E-brev till Trafikkontoret

Hej!

Måndag den 17 mars sopades en massa grus från gångbanan över till cykelbanan vid Sankt Sigfrids plan. Jag trodde att steg två skulle följa dagen efter med en lika noggrann rensopning av cykelbanan. Men den verkar ha glömts bort helt. Fortfarande åtta dagar senare ser det ut så här:

[Samma bild som överst i artikeln]

Det är osopat från Focus i Gårda och fram till där Danska vägen tar över efter Sankt Sigfrids plan. Kanske finns fler platser i närheten som jag inte lagt märke till. Jag ber er skyndsamt knuffa på entreprenören så att arbetet blir slutfört. Nere i kulverten är det skymda möten i hög hastighet för cyklister, och då blir gruset ett trafiksäkerhetsproblem.

Det vore intressant att veta hur det kunde bli på detta viset.

De skickade det till den ansvarige entreprenören den 28/3.

Tillägg 6/4: E-brev till Trafikkontoret

Hej igen!

Gruset som sopades ut till cykelbanan den 17 mars och som jag anmälde den 25 mars är fortfarande inte borttaget. Nu har det gått 20 dagar efter att det sopats dit och 12 dagar efter min anmälan om att det behöver tas bort.

Delsträckan från Focus i Gårda till E6-bron blev sopad några dagar efter min anmälan, men det var den minst nedgrusade delen. Allra viktigast att åtgärda är backen och kulverten under E6-påfarten utanför Örgryte gamla kyrka. Där har cykeltrafiken nu åstadkommit smala spår mitt i banan, medan de ytor som behövs om man måste väja för möten därmed blivit än mer grusade. Ingen vågar köra där, eftersom det är backe och banan svänger. En del grus börjar nu också söka sig upp på den förut rensopade gångbanan.

Ni behöver påminna entreprenören och bevaka att allt gruset verkligen avlägsnas också, hela vägen.

Tillägg 17/4: Mera grus, fast bara för en kort stund
Idag högtryckssprutades trottoarkanter och vissa ytor på gång- och cykelbanor runt St Sigfrids Plan. Därmed hamnade åter en del rullbenäget grus i cykelbanan ner mot kulverten.

Grus igen på cykelbanan

Idag fick cykelbanan ta emot mer rullbenäget grus.

Den som sprutade förklarade på min fråga att det gruset kommer att tas upp av en sopmaskin. Och det gjordes också, redan samma dag. Gilla!

Det här inlägget postades i Åtgärdad, Besked, Vägarbete, Vinter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Mer grus åt cyklisterna!

  1. Gbgcyklaren skriver:

    Det där har jag sett många gånger på olika ställen. Och på hösten byts gruset ut mot höstlöv som sopas ut på cykelbanan (på rak arm kommer jag exempelvis på Danska vägen för något år sedan).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *