Flaggan ville inte störa bilarna

I måndags skulle jag cykla förbi Gothia Towers, men jag blev stoppad av en flaggman. En stor lastbil skulle köra ut från arbetsplatsen. Där stod vi – en drös cyklister på cykelbanan och gående på gångbanan intill – och väntade på att lastbilen som nu kört fram och blockerade vår väg äntligen skulle fortsätta ut på gatan. Men den stod kvar både länge och väl, för då och då kom det en bil på Örgrytevägen.

Byggutfarten vid Twin towers

Här stod flaggmannen och den stora lastbilen och blockerade cyklister. Biltrafiken var glesare än på bilden.

Varför stoppade flaggmannen gående och cyklister men inte bilisterna? Vore det inte mycket bättre att stoppa alla ett kort tag så att lastbilen kunde komma ut snabbt och elegant? Jag drar mig till minnes Göteborgs policy att ”Särskilda ansträngningar ska göras för att bibehålla en snabb, enkel och pålitlig kollektivtrafik och upprätthålla god framkomlighet och lättöverskådliga trafiklösningar för cyklister och gående under byggtiden”. Det kan knappast tolkas som att cyklister och gående är mindre viktiga än bilister.

Så stoppa alla och kör ut direkt, eller stoppa ingen och vänta inne på arbetsplatsen tills kusten är klar. Att köra ut till hälften och blockera just den trafik som Göteborg vill prioritera, borde inte vara ett alternativ.

Var detta ett tillfälligt misstag? Någon läsare kanske har andra erfarenheter från platsen. Berätta gärna! De röda flaggorna står i beredskap på grindens insida och åker nog upp ganska ofta.

Tillägg 21/11
I morse var flaggmännen på plats igen för att hjälpa en lång lastbil att köra ut. Denna gång var biltrafiken tät på gatan, men den röda flaggan hejdade strömmen av bilar i högerfilen så att lastbilen kunde köra ut direkt. Cyklister och gående behövde därmed inte vänta länge. Jag hoppas att förändringen inte bara berodde på att biltrafiken var hopplöst tät, utan att man skulle ha gjort likadant om den varit gles. I så fall hade bilarna enkelt kunnat byta till vänsterfilen och alltså inte ens behövt stanna.

Det här inlägget postades i Förslag, Vägarbete. Bokmärk permalänken.

3 svar på Flaggan ville inte störa bilarna

 1. Gbgcyklaren skriver:

  Jag verkar haft tur och sluppit de röda flaggor du stöter på. Jag minns ett tillfälle från tidigare i år då en person i gul väst med flagga eller lampa tillfälligt stannade trafiken på Berzeliigatan i samband med något lyft in till Stadsbibliotekets ombyggnation. Då stoppades nog både bil- och cykeltrafik vad jag kan minnas. Visserligen är ju bil- och cykeltrafiken nästan integrerade med varandra här. (Den västgående gc-banan förbi biblioteket är ju avstängd och cyklister hänvisas till körbanan.)

 2. Dmitri F skriver:

  Segt!
  Jag känner nog att jag hade gått ut och stoppa biltrafiken själv, istället för att vänta. Alternativt bara cyklat runt. Pallar inte idioti av den här kalibern.

 3. admin skriver:

  Idag såg jag ett exempel på bra flaggning, se tillägg 21/11 ovan. Hoppas det inte var en tillfällighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *