El från diesel mitt i stan

Nu beskärs ca 60 stora träd längs Östra Hamngatan i Göteborg. Liftarna som används går på diesel som laddar deras batterier. Det krävs ca en timme dieselkörning per träd! Elskåp finns men används inte. Ger inte det onödiga avgaser och buller?

När jag parkerade min cykel för två veckor sedan kände jag dieselavgaser i luften. Då såg jag en orange lift i andra ändan av kvarteret som stod övergiven och brummade.

Diesellukt från trädbeskärning på Östra Hamngatan

Dieselavgaserna kom från den orange liften i andra ändan av kvarteret.

Där pågick beskärning av träd, men nu verkade beskärarna ha lunchrast. Sen såg jag en neonklädd man i närheten av maskinen. Jag frågade honom, och han förklarade att dieselmotorn går en halv till en timme per dag för att ladda maskinens batteri. Han höll med om att det osade, men det är så maskinen fungerar.

Trädbeskärare och elskåp på Östra Hamngatan

Bild mot Kungsportsplatsen. En man i neongröna arbetskläder står bortom den brummande maskinen. Jag frågade honom om dieselkörningen. Vid fasaden strax hitom honom finns ett elskåp, men det användes inte för laddning.

Det fanns två likadana maskiner, en på varje sida gatan. Jag höll lite koll på dem under några dagar. Deras dieselmotorer gick oftast igång två gånger om dagen. Först kördes de en kortare stund på morgonen, kanske 10-20 minuter. Sen kördes de under lunchrasten mellan en halv och en timme. Det blev två kallstarter om dagen per maskin i vinterkylan.

Elskåp helt nära maskinen på Östra Hamngatan

Den andra maskinen med närmaste elskåp bara några steg från den. Men laddningen gjordes ändå med dieselmotor.

När jag tittade närmare på maskinerna upptäckte jag att de hade två kraftiga elkablar med hankontakter. Jag kunde inte se vad de var till för, men min gissning är att den ena är för att ladda batterierna utan dieselmotor. Jag såg också att bägge maskinerna denna dag stod max 10 m från närmaste elskåp. Jag vet att det brukar användas el vid Kopparmärra strax intill vid uppträdanden, så någon svårighet att koppla maskinerna till elen istället för att ladda med dieselmotor borde det inte vara.

Maskinen har elkabel men kör ändå dieselladdning

En av maskinens två elkablar sticker ut ur det runda hålet mitt i bild. Är det elanslutning för laddning? Kontakten ser inte särskilt sliten ut …

Så varför kör Park och natur (som jag förutsätter är ansvariga) dieselmotorer mitt i stan där det är lätt att få el? Innan gatans alla träd är beskurna har det krävts drygt 100 kallstarter och körts runt 50 timmar dieselmotor. Är det nödvändigt? Är det förenligt med Göteborgs miljökrav för arbetsmaskiner? Är inte detta en lågt hängande frukt som man kan plocka bara man sträcker ut handen en liten aning?

Tillägg 15/2: Fråga till Park och Natur
Jag skickade just in denna artikel till kommunen med en fråga till Park och Natur om inte dieselkörningen ger onödiga avgaser och buller, och om det är förenligt med Göteborgs miljökrav för arbetsmaskiner.

Tillägg 21/2: Stadsmiljö ber Park o Natur svara
Jag fick just meddelande om att Göteborg nu har skickat vidare min fråga från den 15/2 till Park och Natur som kommer att svara mig direkt.

Jag såg att trädbeskärarna idag avverkat gatans halva trädbestånd. De har hunnit ett par träd in på Östra Hamngatans Nordstadssida. Eftersom de började den 1/2 har de nu varit igång i tre veckor prick. Då borde hela gatan vara klar om ytterligare tre veckor, dvs precis mitt i mars. Många kallstarter blir det, såvida de inte hinner lägga om sina vanor och börja ladda från elnätet dessförinnan. Kanske finns det något hinder som Park och Natur kan redogöra för.

Tillägg 26/2: ”Svar” från Park och Natur
Idag fick jag ett ”svar” från Park och Natur, dvs de svarade inte på mina frågor utan talade om att det var så som jag hade beskrivit. De skrev:

Vår utföraraavdlening meddelar att liftarna körs enligt alla instruktioner och laddas endast ett par ggr/dag vid rasterna.Den mesta tiden av dagen går liftarna på batteridrift.

Därför skrev jag följande till dem:

Det ni berättar för mig nu är det som jag beskrev i min artikel att ni gör. Det enda ni tillför är att detta är enligt ”alla instruktioner”. Men det jag frågade var varför ni laddar med dieselkörning och inte med elanslutning. Ger inte det onödiga avgaser och buller? Och är det förenligt med Göteborgs miljökrav för arbetsmaskiner?

Mina frågor har jag ännu inte fått svar på. Är det så att era nuvarande instruktioner för dessa maskiner hindrar att ni laddar dem med elanslutning trots att det går och borde vara rätt enkelt? Är det alltså bara era papper som hindrar en bättre miljöhänsyn och ett föredöme i en tid när alla behöver göra sitt yttersta för vår gemensamma miljö?

Tillägg 1/3: Jodå, laddning från elnätet skulle gå
Idag återstår bara fem obeskurna träd plus de två som för tillfället bearbetas på Östra Hamngatan. Jag frågade en av beskärarna om maskinerna kan ladda via elanslutning. Ja, svarade han, det går. Men vi laddar dem med dieselaggregat.

Så nu behöver vi inte bara anta att de kan laddas från nätet, vi vet att det går, men att Park och Natur väljer att köra diesel. Varför? Vi får ge oss till tåls tills de svarar på det.

Tillägg 18/3: Fråga till Miljöförvaltningen
Jag har i min artikel ”El från diesel mitt i stan” beskrivit hur Park och Natur laddar arbetsmaskiner med dieselaggregat mitt i centrala Göteborg trots att maskinerna enkelt kan anslutas till elnätet. Det svar jag fick är att Park och Natur har gjort instruktioner som säger att man inte ska använda maskinernas möjlighet till elanslutning utan köra diesel. Jag förstår inte varför, och jag får inga svar på det från dem.

Eftersom det är en miljöfråga vill jag veta från er om det är i linje med stadens miljöstrategiska arbete, eller om det borde föreslås åtgärder och beslut för att förbättra stadens hänsyn till miljön i fall som detta där det synes mig så enkelt som att modernisera en instruktion.

Min artikel med alla hittills gjorda tillägg finns här men bifogas även som Worddokument.

Det här inlägget postades i Förslag, Vägarbete, Väntar på besked. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till El från diesel mitt i stan

 1. Leif skriver:

  Reagerar precis som du. Utanför mitt kontorsfönster, mitt i stadsmiljö, pågår just nu ett större bygge (några hundra lgh). Där finns både stationära och ”nästan” stationära maskiner -och alla dessa går på diesel trots att de i princip har ”obegränsad” tillgång till el. Känns inte direkt så smart när diskussioner går om att införa miljözoner för dieseldrivna bilar (hur renade är byggmaskiner? har de adblue som bilarna?).

  HVO eller diesel? Kör ”dina” liftar med miljövänligare HVO eller diesel kan vara en intressant fråga, alternativt ett tips till de som kör maskinen.

  OT – Tackar för en intressant blog, här fastnade jag riktigt länge, så bra jobbat! Ämnesförslag: En sak som jag funderat över länge, och som också stör mig när jag cyklar = varför drar sig folk mot mitten? Alltför ofta kommer jag ikapp gående som går i mitten, oaktat ev linjer i gatan (som knappt syns nu i snön). Att pingla på dessa funkar inte då de vinglar i obestämd riktning av ljudet, vilket innebär större risk för incident -alltså pinglar jag inte, utan cyklar förbi på sidan jag bedömer bäst. Kan ibland bli lite nära, så folk blir rädda, men andra alternativ känns inte framkomliga.
  Det här med ”mitten-människor” syns i många trafiksituationer -dvs borde redan förklarats av någon psykologiforskare, men jag har inte hittat något ännu -så det kan du få bita i!

  • admin skriver:

   Stort tack Leif för din uppmuntran!

   Jag vet inte om Park och Natur använder vanlig diesel eller HVO (hydrerad vegetabilisk olja) i sina maskiner. Den beskärare jag växlade ett par korta ord med idag sa bara diesel, och jag frågade inte viken sort. Men min fråga till Park och Natur ”Är det förenligt med Göteborgs miljökrav för arbetsmaskiner?” borde ge oss ett svar där de påpekar att de använder HVO om de faktiskt gör det. Tyvärr handlar miljöfrågan även om kväveoxider, sotpartiklar och buller, så el producerad med lägre miljöpåverkan än diesel är förstås ändå att föredra.

   Mitt spontana intryck är att man inte elansluter bara för att det är bekvämare att köra inbyggda dieselaggregat. Då slipper man helt enkelt dra kablar. Kanske är det så enkelt. Jag tror det finns många exempel på att miljön får ursäkta när det handlar om bekvämlighet eller gammal vana.

   När det gäller att gående placerar sig i mitten tror jag att det är ett generellt mänskligt drag som jag också ser bland cyklister så länge banan är under en viss magisk bredd. Jag har beskrivit det i Idé för lättare omkörning, och jag skulle tro att även bilister skulle hålla sig mitt på en väg om den är för smal för bekvämt möte och ingen annan pockar på utrymme. Kan det vara ett arv från våra förfäder som kanske var programmerade att undvika ormar, blodiglar, fästingar mm när de vandrade på stigar genom vegetationen? Jag lägger frågan i bakhuvudet tills vidare.

   Men det finns gående som placerar sig tydligt hänsynsfullt om de går på cykelbanor. Dem får vi inte glömma!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *